Udruženje penzionera vojnih osiguranika u FBiH

UTVRĐEN PRIJEDLOG ZAKONA O IZ. I DOP. ZAKONA O PPP
PDF Štampaj E-mail
NA DANAŠNJOJ 100. REDOVNOJ SJEDNICI VLADE F BIH

UTVRĐEN PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA l DOPUNAMA ZAKONA O PRIJEVREMENOM POVOLJNIJEM PENZlONISANJU BRANILACA ODBRAMBENO-OSLOBODILAČKOG RATA

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, utvrdila i Parlamentu FBiH na usvajanje po skraćenom postupku uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakonu o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno­oslobodilačkog rata.

Razlog za izmjene i dopune prevashodno je otklanjanje diskriminacija i neujednačenih prava pripadnika branilačke populacije do kojih je došlo donošenjem Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata. Ujedno, na ovaj način se izvršava presuda Ustavnog suda Federacije BiH od 22. i 29.1.2014. godine, kojom je utvrđeno da odredba člana 15. stav 1. Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambena-oslobodilačkog rata nije u saglasnosti sa Ustavom Federacije BiH.

Prema novopredloženom rješenju, korisnici prava na penziju koji su to pravo stekli prema Zakonu o potvrđivanju prava na prijevremenu starosnu penziju ostvarenu pod povoljnijim uvjetima, a koje su ostvarili po osnovu konačnih i pravosnažnih rješenja, nastavljaju i dalje ostvarivanje tih prava u skladu sa ovim rješenjima.

Izuzetno, korisnici prava zadržavaju dostignutu visinu penzije u isplati koja im je bila utvrđena prije stupanja na snagu Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambena-oslobodilačkog rata. Isplata penzija ovim korisnicima bit će uspostavljena kroz prelazni period od tri godine: od 1.1.2017.godine po isplatnom koeficijentu 1,161, od 1.1.2018. godine po isplatnom koeficijentu 1,32, a od 1.1.2019. godine penzija će se isplaćivati po isplatnom koeficijentu 1,485.

Ponovna uspostava visine penzije bit će vršena na osnovu zahtjeva korisnika prava u skladu sa odredbama Zakona o upravnom postupku.

 
<< Početak < Pregled 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeći > Kraj >>
Prijavi se

Osnovne informacije o udruženju

Udruženja penzionera vojnih osiguranika u Federaciji BiH  je dobrovoljna, vanstranačka, nepolitička, višenacionalna i neprofitabilna organizacija državljana BiH.