Udruženje penzionera vojnih osiguranika u FBiH

IZVJEŠTAJ SA SASTANKA U PARLAMENTU
PDF Štampaj E-mail

Izvještaj sa sastanka u Parlamentu FBiH 21.07.2016.g.

 Dana 21.07.2016.g. delegacija Koordinacije boračkih udruženja i saveza u FBiH održala je sastanak u Parlamentu FBiH sa predstavnicima Doma naroda: Lidija Bradara, Jasenko Tufekčić, Tomislav Martinović i Osman Ćatić

 Habibović Šaban

-          U uvodnom izlaganju informisao je delegaciju Parlamenta o aktivnostima vezanim otklanjanje posljedica nastalih primjenom Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno oslobodilačkog rata.

-          Traži od Parlamentaraca da utiču na Vladu FBiH da se utvrđeni Prijedloga Izmjena i dopuna Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno oslobodilačkog rata u parlamentarnu proceduru.

 Dreković Ramiz

-          Govorio je o aktivnostima koje su pokrenute ispred Koordinacije i Vlade FBiH preko IRRG na izradi Prijedloga Izmjena i dopuna Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno oslobodilačkog rata.

-          U okviru tog dijela parlamentarcima je objasnio u kom dijelu Zakona su oštećeni vojni penzioneri „Helezovim“ Zakonom.

-          Objasnio je oba usvojena prijedloga IRRG i prijedlog koji je utvrdila sa obavezom slanja u Parlamentarnu proceduru uz detaljno objašnenje prijedloga, refleksija i podršku Fedralnog ministarstva za pitanje boraca.

-          Nastupio je problem kada je Vlada FBiH iz njoj samo poznatih razloga sopirala slanje prijedloga u parlamentarnu proceduru.

-          Kao razlog nam se objašnjava potreba izrade analize finansijskog aspekta zakona na Budžet PiO i FBiH oko koje se sada vode razgovori i polemika.

-          Opšta konstatacija je da mi u našim razgovorima sa strankama i predstavnicima vlasti imamo uvjeravanja da je sve što tražimo opravdano ali nam nije jasno zašto sada Vlada ne proslijeđuje i stvar se ne dovede do kraja.

-          Zahvalio se ovoj grupi parlamentaraca koja se uvijek odazove na naše razgovore.

-          Trebalo bi ministrima skrenuti pažnju da se primjeti jedna „osornost“ prema riješavanju ovih problema, moraju više imati sluha prema boračkoj populaciji i više razgovarati sa nama.

 

Jasenko Tufekčić

-          Tvrdi da mi već sada činimo jedan zajednički tim i izrazio je pohvalu za sve ono što je Koordinacija do sada uradila kroz razgovore sa organima vlasti, učešće u IRRG kao i nastojanju da Prijedlog Zakona dođe u parlamentarnu proceduru.

-          Još jednom je potvrdio da smo 100% u pravu sa našim zahtjevima i da riješenje i novca za ovo mora biti jer smatra da ova cifra novca za ispravku učinjene nepravde nije opterećavajuća.

-          Predlaže i uzima obavezu na sebe da u narednih mjesec dana organizuje jedan zajednički sastanak oba doma Parlamenta FBiH, Vlade, predstavnika PIO i finansija i Koordinacije boračkih udružen ja i da se ovo konačno razrješi.

 

Petar Kolakušić

-          Ukratko je pojasnio pogubne posljedice koje su primjene navedenim „Helezovim“ zakonom na branitelje koji su iznijeli teret ovog rata.

-          Mi tražimo samo da se poštuje načelo pravednosti a to je da mi koji smo otišli u penziju koristeći isti pravni osnov, kao i svi drugi imamo ista prava i mi smo u tom smislu napravili prijedlog izmjena ovog Zakona.

 

Tomislav Martinović

-          Poznata mu je kompletna ova priča, neslaže se tim da se ovakvi i slično sporovi traženja prava moraju riješavati na federalnom nivou, smatra da sve to može riješavati na kanonalnom novio radi efikasnoti.

-          Moraju se vratiti oduzeta prava vojnim penzionerima jer prava po kojima su ljudi otišli u penziju donešena su iz potrebe i nema niko pravo da to sada mijenja, posebno je simptomatično to da ti neko nešto da pa da potom oduzima.

-          Ova vlast mora priznati da je prema vojnim penzionerima napravljena greška i ići na ispravku kroz donošenja novih zakonski riješenja bez obzira na koštanje toga.

 

Ćatić Osman

-          Jako su nam poznati ovi problemi i trudimo se da damo doprinos u riješavanju problema, aktivnosti koje zasad sprovodite idu ovo dobrim putem i vjerujem da će se riješiti samo treba strpljenja i zajedničkih aktivnosti.

 

Pojata Šemsudin

-          Izrazio zadovljstvo i zahvalnost što su izdvojili vrijeme i na dosadašnjoj kooperativnosti.

 

Lidija Bradara

-          Potpuno razumije trenutno stanje i uvid u naše probleme i sve ono što ste učinili

-          Nama riješenje jednog problema neznači ništa, želimo da riješimo pitanje vaše  nesigurnosti i misli da je došlo vrijeme da se to otkloni

-          Prije toga ćemo organizirati ovaj sastanak sa predstavničkim domom i aktivno na njemu učestvovati a kad dođe zakon u proceduru vjeruje da će se to brzo riješiti.

-          Želimo nastaviti raditi kao tim i pomoći u što bržem riješavanju ovog problema.

 

Sekretar Koordinacije

 
<< Početak < Pregled 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeći > Kraj >>
Prijavi se

Osnovne informacije o udruženju

Udruženja penzionera vojnih osiguranika u Federaciji BiH  je dobrovoljna, vanstranačka, nepolitička, višenacionalna i neprofitabilna organizacija državljana BiH.