Udruženje penzionera vojnih osiguranika u FBiH

PISMO OHR-u
PDF Štampaj E-mail

Za: OHR SARAJEVO
      Emerika Bluma 1
      71 000 Sarajevo

     n/l Visokog predstavnika, gospodinu Valentinu Inzku

 

 

Predmet: Zaštita osnovnih ljudskih prava i sloboda penzionera vojnih osiguranika u F BiH,  molba.-

 

 

Poštovani  Gospodine Inzko,

 

 

Ovo pismo ima za cilj da Vas još jednom upoznamo sa konkretnim problemima populacije penzionera vojnih osiguranika, sa politizacijom i korupcijom u Ustavnom sudu F BiH, da kao vrhovni autoritet i tumač Dejtonskog sporazuma poduzmete konkretne korake u zaštiti ljudskih prava i sloboda građana u BiH.

 

Obraćali smo Vam se do sada nekoliko puta, upoznali Vas sa problemima penzionera vojnih osiguranika i zatražili Vašu zaštitu od korumpitane izvršne i sudske vlasti u F BiH.

 

Dopisom iz OHR-a, od strane gospodina Edouarda d Aousta od 17.januara 2011.g. smo dobili odgovor u kome pored ostalog piše: „Ured visokog predstavnika nije u poziciji da se bavi ovim stvarima. Stoga Vam savjetujem da ova pitanja rješavate s nadležnim domaćim vlastima“.

 

Na naše pismo koje smo Vam poslali dana 10.04.2012.g., a kojim Vas još jednom molimo da spriječite samovolju vlasti u F BiH i kršenje osnovnih ljudskih prava populacije penzionera vojnih osiguranika, te zamolili da primite našu delegaciju, nismo dobili nikakav odgovor.

 

U međuvremenu spregom izvršne, zakonodavne i sudske vlasti u Federaciji BiH „na zakonit način“, donošenjem tzv.Zakona o povoljnijem prijevremenom penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata („Službene novine F BiH“, br.41/13) repenzionisano je oko 10.500 vojnih penzionera, umanjene im penzije u prosjeku za 40 do 60%, a „ušteđeni novac“ preraspodjeljen za penzionisanje demobilisanih boraca u F BiH. Ovim činom ljudima koji su penzionisani zbog smanjenja vojnih efektiva u F BiH, odnosno koji su penzionisani iz radnog odnosa, ukinute su penzije a određena im je socijalna pomoć. Očigledno je da je povrijeđeno pravo na imovinu, pravo na zabranu diskriminacije i uvedena pravna nesigurnost retroaktvnom primjenom zakona. Nažalost, došlo je do sprege izvršne, zakonodavne i sudske vlasti, ujedinjene u kršenju osnovnih ljudskih prava i sloboda. Naime, apelaciju Ustavnom sudu F BiH na ocjenu ustavnosti Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju uputio je Predsjednik Federacije BiH i 27 delegata Doma naroda PS F BiH, a Ustavni sud F BiH donio Preesudu kojom proglašava pomenuti Zakon ustavnim, osim čl.15, stav 1. U postupku javne rasprave i donošenja presude Ustavni sud F BiH je bio pod pritiscima vladajućih struktura, određenih interesnih grupa i Međunarodne zajednice, ucjenama  oko dobijanja nadoknada za rad u određenim vladinim  komisijama Predsjednice Ustavnog suda F BiH i pojedinih članova ustavnog suda. Rezultat takve stvorene atmosfere je nerazumna Presuda Ustavnog suda F BiH, br.U-29/13 od 29.01.2014.g., kojom „ozakonjuje“ kršenje Ustava F BiH, Ustava BiH i Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i sloboda.

 

Zbog digniteta Ustavnog suda F BiH, zbog sramne presude u ovom predmetu, zbog sukoba interesa i korupcije u Ustavnom sudu F BiH, zbog toga što su ovjerili pravno nasilje nad ovom populacijom koje provodi Vlada F BiH i njeni dizači ruku u zakonodavnoj vlasti, zato što su pretvorili Ustavni sud F BiH u „vladinu kancelariju za ustavna pitanja“, tražili smo ostavku predsjednice Ustavnog suda F BiH gospođe dr. Kate Senjak, kao i ostavke članova Ustavnog suda F BiH koji su narušili časnu funkciju člana Ustavnog suda F BiH, jer su izgubili svaki legitimitet i kredibilitet (prilog akta).

 

Gospodine Visoki predstavniče,

 

Očekujemo od Vas da sa svojim stručnim timom analizirate sve ove navode, ostvarite uvid u kakvim je uslovima radio Ustavni sud F BiH, da provjerite da li je predsjednica Ustavnog suda F BiH kao i pojedini članovi Ustavnog suda u sukobu interesa i u koruptivnim aktivnostima, da ukoliko nađete propuste u postupcima donošenja Presude br.U-29/13, zatražite odgovornost onih koji su tome doprinijeli, a u krajnjem zatražite preispitivanje presude.

 

Molimo Vas da primite delegaciju Udruženja penzionera vojnih osiguranika u F BiH na sastanak gdje bi Vas detaljnije upoznali sa ovom problematikom.

Predsjednik udruženja

Ismet Harbinja

 
<< Početak < Pregled 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeći > Kraj >>
Prijavi se

Osnovne informacije o udruženju

Udruženja penzionera vojnih osiguranika u Federaciji BiH  je dobrovoljna, vanstranačka, nepolitička, višenacionalna i neprofitabilna organizacija državljana BiH.